SPECIALIZÁLT SZAKTERÜLET

BALESETI AMBULANCIA (TRAUMATOLÓGIA)

A baleseti ellátásról

Baleseti sebészként a hirtelen kialakult, váratlan sérülések gyors és hatékony ellátását biztosítom. Mindezt egy professzionális sürgősségi és műtéti háttérrel valamint rehabilitációs lehetőséggel.

A baleseti sebész feladata, hogy a kóros fájdalmat csillapítsa és lehetőség szerint a sérülést megelőző állapotot helyrehozza egy megfelelő szakmai kezelési terv mentén.

Az ilyen sérülések külső behatás révén alakulnak ki. Csontokon törés, az ízületekben ficam, rándulás, a lágyrészekben zúzódás, esetleg izom sérülés, ín sérülés, ideg-érsérülés jöhet létre.

Traumatológiai műtéthez orvosi eszközök
Baleseti sebészeti műtéthez orvosi eszközök

Traumatológia

Leggyakoribb baleseti sérülések

Kéz és alkar röntgen felvétel baleseti sebészeten

BALESETI (MINOR) SÉRÜLÉSEK

TÖRÉSEK

SPORTSÉRÜLÉSEK

Baleseti (minor) sérülések

A kisebb traumatikus sérülések (minor trauma) legtöbbször véletlen balesetek eredményei, sokszor azonban orvosi konzultációt, orvosi ellátást igényelhetnek. Ha kisebb baleset éri vagy sportsérüléstől szenved, a legjobb, ha szakorvoshoz fordul, hogy biztosan megkapja a szükséges hatékony kezelést, ezáltal az elhúzódó gyógyulást megelőzheti. Szakszerű kezelés nélkül szövődmény illetve krónikus panaszok, fájdalmak alakulhatnak ki.

A friss sérülések elsődleges kivizsgálása és ellátása a sürgősségi részlegünkön történik. Ezt követően a további kezelés, kontrollvizsgálatok a baleseti ambulancia rendelésen megbeszélt időpont alapján történik. Itt nyugodt körülmények között, kellő időt rászánva át tudjuk beszélni a sérüléssel kapcsolatos összes felmerülő kérdést. Rendelésemen sebellátás, sebkezelés, gipszkezelés is történik. Amennyiben műtéti kezelés szükséges, az ezzel kapcsolatos kérdéseket (miért szükséges a műtét, milyen hátrány jelentkezik ha elmarad a műtét stb.) át tudjuk beszélni. Igény esetén a műtétet rövid időn belül a klinkánkon el tudjuk végezni a fekvőbeteg részlegünkön, legtöbbször egynapos sebészet keretein belül.

Baleseti sebészeti rendelésemen leggyakrabban az alábbi (sport) balesetekkel keresnek meg:

  • térdsérülések, bokatörés, lábtörés – alsó végtag sérülései
  • csuklótörés, kézközépcsont, ujjak törései – felső végtag sérülései.

Továbbá a baleseti ambulancia rendelésen részletes tájékoztatást/véleményt tudok adni akár más intézményben elkezdett kezeléssel/műtéttel kapcsolatban a meglévő dokumentáció alapján. A baleseti sérültek sokszor bizonytalanok, hogy a kezelésük megfelelően zajlik-e, elvárható ütemben javul-e az állapotuk.

Szakértői tevékenységem során a betegek részletes tájékoztatást kapnak állapotukról, gyógyulásuk várható idejéről, mértékéről. A konzultációt követően a sérültek sokszor égető kérdéseikre kapnak választ, ezáltal megnyugodnak, ha az elkezdődött kezelésük megfelelően zajlik.

FÉMKIVÉTEL

A baleseti ambulancia rendelésen tanácsot tudok adni abban, hogy a korábban törés kapcsán beültetett csavarokat, lemezeket szükséges-e/el lehet-e a szervezetből távolítani. Fémeltávolító műtéteket is rendszeresen végzek.

Törések

csonttörés, csontsérülés diagnosztikája, kezelése

A csonttörés a csontszövet folytonosságának megszakadása. Általában közvetlen erőbehatásra jön létre. A csonttörés általában a környező lágyrészek sérülésével is jár. Az izmok, izületi tok bevérezhet, környező szalagok, erek idegek is megsérülhetnek. A törés egyértelmű jele a sérült végtag deformációja, a törtvégek ropoghatnak. Ez jelentős fájdalommal jár, illetve komoly működészavarral. A betegvizsgálat a sürgősségi részlegen történik, a legkíméletesebb módon.

Diagnosztika: a sürgősségi szakorvos alapos fizikális vizsgálatot végez és a feltételezett diagnózis alapján képalkotó vizsgálatokat fog kérni, szükség esetén – például vérvesztés – labor vizsgálatokat is. Végtag törés gyanú esetén általában elég a kétirányú röntgenvizsgálat. CT vizsgálat a csontok, törés részletgazdagabb feltérképezésére ad lehetőséget. MR-el a porcok, szalagok állapotát vizsgáljuk. UH-al általában folyadékgyülemet, ínsérülést szoktunk diagnosztizálni. Klinikánk sürgősségi részlegén a felsorolt összes szükséges vizsgálatot el tudjuk végezni a megfelelő diagnózis felállításhoz.

A törések kezelésének két nagy csoportja van:

Konzervatív kezelés

Ebben az esetben műtét nem szükséges, a törést elégséges külsőleg rögzíteni. Ez jelenthet gipszkezelést, de manapság modern, kényelmes tépőzáras külső rögzítőket is tudunk alkalmazni.

A sérülés jellegétől függően igyekszünk a sérült végtagot, ízületet minél korábban mozgatni, így a korai funkcionális kezeléssel gyorsabb felépülést érhetünk el.

A konzervatív technikák megfelelő használatával ezekben az esetekben is teljes csontgyógyulás érhető el.

Műtéti kezelés

Amennyiben a törött csontokat fedetten nem lehet helyretenni vagy helyretételt követően azok újból elmozdulnak vagy a külső rögzítő alkalmazása mellett nem lehetséges a helyretett állapotot csontgyógyulásig fenntartani akkor műtéti úton szükséges a csontot egyesíteni.

Műtéteknél törekszem a minimal invazív technikák használatára ( a műtétet az izmok-lágyrészek maximális kímélete/védelme mellett végzem, mely a legtöbbször kisebb bőrmetszést is eredményez, és a legnagyobb stabilitást nyújtó implantátum rendszereket (szögstabil lemezeket-csavarokat) használom. Amennyiben mozgástabil műtéti csontegyesítést tudok végezni, akkor műtétet követően külső rögzítőre csak rövid ideig van szükség.

BALESETI SEBÉSZET

SPORTSÉRÜLÉSEK

A baleseti sérülések speciális csoportja a sportsérülések.
A legtöbb sportsérülés az izmok, az ínszalagok és az inak szakadása, amelyek azonnali duzzanatot, fájdalmat okoznak. Sportsérülésekből származóan törések ritkábban fordulnak elő, de korrekt diagnosztika és terápia nélkül a sporthoz való visszatérés fájdalmas, elhúzódó lesz. A sportsérülések kivizsgálása/ellátása speciális szemléletet igényel, figyelembe véve a sportág sajátosságait is.

Jelentkezzen baleseti ambulanciánkon

+36 1 323 7000

  • sérülést követően a kezelési tervet meghatározom, rendszeresen a szükséges kontrollvizsgálatokat is elvégzem
  • képalkotó felvételeken (rtg, mr, ct, uh) látható eltéréseket elmagyarázom
  • elegendő időt szánok a vizitre
  • máshol elkezdett kezelésekkel kapcsolatban is végzek szakértői tevékenységet
  • alternatív (gipsz helyett) használható rögzítési lehetőségek megbeszélése
  • műtéttel kapcsolatos tájékoztatás, tanácsadás
  • fémeltávolítással kapcsolatos teljes ellátás (tájékoztatás, műtét egynapos sebészet keretein belül)

MAGÁNRENDELÉS

Wáberer Medical Center

1123 Budapest

Alkotás utca 55-61.

Rendelési idő:

KEDD: 15:00 - 20:00

PÉNTEK: 8:00 - 12:00

Időpontfoglalás:

+36 1 323 7000