SPECIALIZÁLT SZAKTERÜLET

TÉRDPROTÉZIS

Térdizületi kopásról – kezelésről – műtétről

TÉRDIZÜLETI KOPÁS

A térdízület kopása (gonarthrosis), általában egy hosszantartó folyamat eredménye, mely során az enyhe porckárosodás, fájdalom, ízületi instabilitás és mozgáskorlátozottság képében súlyos porc- és csont destrukcióhoz vezethet. A nagyízületek tekintetében a kopás térdünket veszélyezteti leginkább. Hasonlóan a csípőízületi kopáshoz, etiopatológia szempontjából, itt is két csoportot különböztetünk meg. Primer gonarthrosis, amelynek hátterében genetikai, illetve ismeretlen tényezők állnak, valamint secunder térdízületi arthrosis, melynek leggyakoribb okai a túlsúly, az ízületi instabilitás, a meniscus sérülések, illetve ízületi szabadtestek, reumatológiai kórképek, anyagcsere betegségek és a poszttraumás állapotok.

LEGJELLEMZŐBB

TÜNETEK

FÁJDALOM

A fent leírt okok miatt a térdízület instabillá válik, mozgásai megváltoznak, és így az ízületi felszínekre ható terhelés is egyenlőtlenné válik. Ennek következtében a porcréteg tovább pusztul, idővel a porcborításukat vesztett, az ízület alkotásában résztvevő csontok egymáson surlódnak, mely fájdalmat indukálhat. A fájdalom eleinte csak bizonyos mozgásokkal/ testhelyzettel váltható ki, például lépcsőzéssel, guggolással vagy hosszabb ideig tartó, hajlított térdű ülő pozíció fenntartásával (moziban, színházban). Később egyéb mozgások is kiválthatnak fájdalmat, súlyos esetben a fájdalom akár nyugalmi helyzetben is jelentkezhet. 

MOZGÁSKORLÁTOZOTTSÁG

A fájdalom fokozódásával a mozgástartomány is csökken, a beteg igyekszik a fájdalmat provokáló mozgásokat kerülni. Ennek során az izmok gyengülnek, zsugorodnak, idővel az ízület fokozódó deformálódása (pl. osteophyták, vagyis csontkinövések megjelenése) további mozgásbeszűküléssel járhat.

DUZZANAT, DEFORMITÁS

Bizonyos időközönként az ízületi folyadék felszaporodhat, ilyenkor az ízületben létrejövő gyulladásos folyamatok részeként az ízületi belhártya az, ízületben fiziológiás körülmények között is jelenlevő, ízületi nedv, vagyis synovia fokozott termelésébe kezd. Ez további fájdalmat, nyomásérzékenységet, valamint mozgásbeszűkülést eredményez. Súlyos esetekben az érintett végtagon már szabad szemmel is észrevehető tengelyeltérés jelentkezik, mely az esetek többségében varus deformitást jelent („O láb”).

CREPITATIO

A térdízületi kopás egyik legjellemzőbb tünete. Általában térd hajlításakor észlelhető (lépcsőzéskor), illetve hallható/érezhető surlódás-kattogás a térdben.

DIAGNOSZTIKA

Ortopédiai szakrendelés keretein belül a kórelőzmény, valamint a fizikális vizsgálat alapján már sejthető a gonarthrosis. A biztos diagnózis felállításhoz képalkotó vizsgálatokra van szükség, mely az esetek jelentős részében a röntgen vizsgálatot jelenti. Az elkészült röntgenfelvételen az alábbi eltérések utalhatnak kopásra:

  • az ízületi felszínt alkotó porcréteg elvékonyodása
  • az ízületi rés beszűkülése
  • subchondralis sclerosis, valamint cysták jelenléte
  • osteophyta (csontcsőr) képződés (jellemzően a széli részeken)
  • az ízületi kontúrok elmosódása/ egyenletlensége

Az ízületi ultrahang vagy MR vizsgálatra is szükség lehet ami a porcfelszínek állapotát alaposabban megmutatja. Segítségével következtetni lehet a porcréteg vastagságára, illetve kimutathatók a meniscusok esetleges sérülései, az ízületi szabadtestek vagy térd szalagsérülések.

KEZELÉS

Kezdeti stádiumban, amikor a panaszok még nem kifejezettek, a konzervatív terápia is eredményre vezethet.

Térdkopás esetében a nem szteroid gyulladáscsökkentők, az izomrelaxánsok, a fájdalomcsillapítók alkalmazása, melyek elsődleges célja a tünetek intenzitásának csökkentése. A kondroprotektív készítmények alkalmazása, melyek a még meglévő porcállomány fenntartását segítik elő.

Amennyiben a per os (vagyis szájon át alkalmazható) gyógyszerek érdemi javulást nem eredményeznek, viscosupplementatio jön szóba, mely során az ízületbe juttatott nagy koncentrációjú, a porcállomány fenntartását és síkosítást segítő, anyagot juttatunk az ízületbe.

Emellett egyéb fizioterápiás módszerek is javulást eredményezhetnek, többek közt ilyen az iontoforézis, az ízület tehermentesítését célzó gyógytorna vagy a balneoterápia. Kisebb mértékű porcfelszíni károsodások esetében arthroszkópia javulást eredményezhet, a porcfelszínek megtisztítása / felfrissítése is elegendő lehet átmenetileg. 

ARTROSZKÓPOS BEAVATKOZÁS

A beavatkozás során egy ízületbe vezetett kamera és eszköz segítségével a sérült porcfelszíneket ellátjuk, ezáltal a fájdalom jelentősen csökken, az ízület mozgástartománya nő. A beavatkozás előnye, hogy csupán néhány mm-es feltárásokból elvégezhető, valamint a várható vérzés elenyésző. Súlyosabb, illetve kiterjedtebb porckárosodás, panaszok esetében térdprotézis beültetése jön szóba.

A térdprotézis műtétről

Gondos műtéti előkészítés, valamint vizsgálatok után, a vértelenítő mandzsetta felhelyezését követően, relatív vértelenségben a térdízületet izomkímélő technikával feltárom, a combcsont és a sípcsont ízület közeli végeit eltávolítom, majd az eltávolított végeket fém komponensekkel pótolom (csontcementtel ragasztom), melyek közé magas kopásállóságú műanyag csúszófelszín (insert) kerül, így az ízület mozgatásakor fájdalom az ízületben már nem jelentkezik. A high flex teljes térdprotézis beültetéskor a protézis geometriája lehetővé teszi, hogy a térdízület az egészséges ízülethez hasonló mozgásterjedelmet elérjen. Gyakorlatomban rendszeresen jó eredménnyel használom ezt a típusú térdprotézis rendszert.

A műtét kapcsán nagyon fontos a megfelelő fájdalomcsillapítás, hogy a megoperált végtagot minél előbb lehessen mozgatni. Műtét közben fájdalomcsillapító „koktéllal” (LIA-lokális infiltrációs analgezia) injekciózom be a lágyrészeket, mely így a műtét után is órákig hat, majd kombinált fájdalomcsillapítókkal kontrollálom a fájdalmat.

„A high flex teljes térdprotézis beültetéskor a protézis geometriája lehetővé teszi, hogy a térdízület az egészséges ízülethez hasonló mozgásterjedelmet elérjen.”

A hosszútávú fájdalomentes jó funkció eléréséhez elengedhetetlen a megfelelő minél korábbi gyógytorna megkezdése/végzése. Ezért is szükséges a kombinált fájdalomcsillapítás. Gyógytorna folyamán a páciens megtanul újra járni, az elején segédeszközzel (járókeret, mankó) mellette az izmait erősíti, lépcsőzni is megtanul, a végleges cél pedig segédeszköz nélkül sántítás nélkül fájdalommentesen harmonikusan járni. Gyógytornát végezni már a műtéti felkészítés részeként célszerű.

MAGÁNRENDELÉS

Wáberer Medical Center

1123 Budapest

Alkotás utca 55-61.

Rendelési idő:

KEDD: 15:00 - 20:00

PÉNTEK: 8:00 - 12:00

Időpontfoglalás:

+36 1 323 7000