SPECIALIZÁLT SZAKTERÜLET

CSÍPŐPROTÉZIS

Csípőizületi kopásról – kezelésről – műtétről

Csípőízületi kopás – Coxarthrosis

A csípőízületi arthrosis, vagy más néven coxarthrosis a csípőízület felépítésében résztvevő csontok porcborításának degenerációját jelenti, melynek következtében fájdalom, illetve mozgáskorlátozottság jelentkezik, súlyosabb esetben akár teljes mozgásképtelenséggel is járhat. A csípőízületi kopás, a közhiedelemmel ellentétben, nem csupán az idősek betegsége. Két formáját különböztetjük meg:

PRIMER

A primer coxarthrosis oka egyelőre ismeretlen, ám a szakirodalom szerint az életkor előrehaladtával a porcállomány fenntartásáért felelős sejtek funkciója változik, melynek következtében a porcréteg víz- valamint proteoglikán tartalma csökken, előidézve a tünetekért felelős porckárosodást.

SZEKUNDER

A szekunder coxarthrosis egyéb csípőízületet érintő betegségek talaján kialakuló elváltozás. Ezen betegségek palettája széles, a veleszületett rendellenességektől kezdve (veleszületett csípőficam), a gyermekkori betegségeken (Perthes-kór, epiphiseolysis capitis femoris), valamint post-traumás eseteken át (ízületbe hatoló törések), egészen a gyulladásos elváltozásokig (rheumatoid arthritis, septicus arthritis) terjedhet. További rizikótényezőt jelent az egyenletlen terhelés (például szakszerűtlen sportolás esetén), a súlyfelesleg, valamint az alkoholizmus.

LEGJELLEMZŐBB

TÜNETEK

FÁJDALOM

Kezdetben csupán terhelést követően jelentkezik a csípő tájon kellemetlen érzés, mely pihentetésre múlik. Ezt követően jellemző a főként reggelente jelentkező „indítási” fájdalom, mely az első pár mozdulatot követően általában megszűnik. Később a fájdalom nem csupán terhelésre, de nyugalomban is jelentkezik, az idő előrehaladtával intenzitása fokozódik. Sokszor a fájdalom kisugárzik a fartájékra, combizomzatba vagy térdbe.

MOZGÁSKORLÁTOZOTTSÁG

Hátterében az ízület deformálódása, a lágyrészek zsugorodása, az izmok gyengülése, valamint a fájdalom áll. Jellemzően a mindennapi tevékenységek is problémát okoznak, mint a lépcsőzés, buszra szállás, a zokni vagy cipő felhúzása. Közepesen súlyos esetben a járásminta torzul, a beteg már rövid távolságot is csak sántítva tud megtenni.

CREPITATIO

Az ízület mozgatásakor észlelhető jellegzetes dörzszörej.

DIAGNOSZTIKA

A diagnózis első és egyik legfontosabb pontja a kórelőzmény gondos felvétele, hiszen a szekunder coxarthrosis sok esetben konzervatív módszerekkel is kezelhető, míg a primer csípőízületi kopások jelentős részében csupán a műtéti megoldás nyújt érdemi megoldást.

A fizikális vizsgálat során azonosítjuk a fájdalom pontos helyét, a fájdalmat kiváltó mozgásokat, valamint felmérjük a mozgástartományt.

Az ízületről készült röntgenfelvételeknek is kiemelten fontos szerepe van. A csípőkopásra jellemző röntgen eltérések az alábbiak:

  • az ízületi rés beszűkülése
  • subchondralis sclerosis, valamint cysták jelenléte
  • osteophyta képződés
  • az ízületi kontúrok elmosódása/ egyenletlensége
  • úgynevezett kettős vápafenék képződés

KEZELÉS

INDOKOLT MŰTÉTI BEAVATKOZÁS

Amennyiben a csípőkopás olyan súlyos, hogy a konzervatív terápiától érdemi javulás nem várható, vagy a beteg panaszai a konzervatív terápia ellenére fokozódnak, endoprotézis beültetés szükséges. A csípőprotézis műtét során a csípőízületet az izmok maximális kímélete mellett feltárom, majd eltávolítom  a combfejet. Előkészítem a vápa csontfelszínét a protézis vápa behelyezéséhez. Cementezett protézis esetén a műanyag komponenst csontcementtel rögzítem, cement nélküli protézis esetén fém komponens a felszínkiképzésnek köszönhetően közvetlenül a csonthoz rögzül és ebbe kerül bele a műanyag betét. Miután a vápát rögzítettem, a combcsont velőűrét képzem ki a protézisszár számára.

A protézisszár fémből készül,  ezt is rögzíthetjük csontcementtel vagy cement nélkül. Általában elmondható, hogy fiatalabb korosztálynak a jobb csontminőség miatt választjuk a cementnélküli rendszert. A beavatkozás végén a protézisszár-komponens végére egy fej kerül mely készülhet fémből vagy kerámiából.

A fej belül a vápa komponens műanyag részébe, kialakítva ezzel az új, fájdalommentesen mozgatható ízületet. Az izomkímélő technikának és fájdalomcsillapításnak köszönhetően a beteget gyorsan tudjuk mobilizálni és elkezdődhet a rehabilitáció, melynek központi eleme a gyógytorna.

NEM INDOKOLT MŰTÉTI BEAVATKOZÁS

Abban az esetben, ha a vizsgálatok alapján műtéti beavatkozás még nem indokolt, vagy a beteg nem vállalja a műtétet, a konzervatív terápia több lehetőséget is biztosít. Ezek közül kiemelendő a fájdalomcsillapítás, a fiziotherápia, valamint a porcregenerációt segítő, szájon át alkalmazható gyógyszerek és ízületbe adható injekciók alkalmazása. Ez utóbbit nevezzük viscosupplementationak, mely során az ízületbe juttatott nagy koncentrációjú anyaggal az ízületi folyadékot pótoljuk, a meglévő porcállományt védjük a kopás következtében érintkező felszínek közötti súrlódás csökkentésével.

MAGÁNRENDELÉS

Wáberer Medical Center

1123 Budapest

Alkotás utca 55-61.

Rendelési idő:

KEDD: 15:00 - 20:00

PÉNTEK: 8:00 - 12:00

Időpontfoglalás:

+36 1 323 7000